A keleti gyógyászat csodaszere, a kurkuma

A hagyományos keleti gyógyászat számos természetes növényt, fűszert és módszert alkalmaz a panaszok enyhítésére és a betegségek megelőzése érdekében. A nyugati világ számára többször is bebizonyosodott, hogy érdemes tanulni a hagyományos gyógyászati módszerekről. Nincs ez másként a kurkuma kapcsán sem.

Kurkuma a keleti országok egyik legjellegzetesebb fűszere, amelyet nem csupán az ételek ízesítésére használnak, hanem egyéb célokra is. Például a nők előszeretettel tisztítják arcukat kurkumás víz segítségével vagy alkalmazzák különféle panaszok enyhítésére. Az indiai gyógyászatban főleg az emésztéssel kapcsolatos jótékony hatásai miatt használják előszeretettel, ugyanakkor a fertőzések, májbetegségek és ízületi panaszok ellen is szívesen alkalmazzák. A jótékony hatások a kurkumin nevű hatóanyagnak köszönhetők. Ez egy nagyon erős antioxidáns, mely a kurkuma jellegzetes sárga színét adja. Gyulladáscsökkentő hatású és antioxidánsként a szabad gyökök semlegesítéséhez is hozzájárul. Immunrendszer erősítő gyanánt is alkalmazható a kurkuma a betegségek megelőzése érdekében.

Ha szeretnénk élvezni a jótékony hatásokat, akkor célszerű belecsempészni az ételekbe, de akár étrendkiegészítő formájában is fogyaszthatjuk. Utóbbi abban az esetben is jó megoldás, ha nem kedveljük a kurkuma jellegzetes ízét, illetve nagyobb koncentrációban szeretnénk bevinni a hatóanyagot a szervezetünkbe. Az aranytej, vagyis kurkumás tej egy hagyományos indiai ital, mely gyömbért, fahéjat és egyéb fűszereket is tartalmaz. Elsősorban a gyulladáscsökkentő, emésztést segítő és gyulladáscsökkentő hatásai miatt érdemes fogyasztani. A természet erejével sokkal egészségesebbek lehetünk és a különféle betegségeket is megelőzhetjük.