Egyszerűen elvégezhető, otthoni, téli karbantartási műveletek

Ahogy közeledik a tél és egyre jobban lehűl a hőmérséklet, szervezetünk is megterheli az időjárás. Nincs ez másként az autóval sem. A sok csapadék és a fagyos idő a különféle alkatrészeket sem kíméli. Éppen ezért célszerű előrelátónak lenni és felkészíteni az autót a hideg évszakra. Van néhány olyan apróság, mellyel nem kell szakemberhez fordulnunk, mivel mi magunk is egyszerűen elvégezhetjük.

Az egyszerű, otthoni karbantartási műveletek kapcsán ide klikkelve tudhat meg bővebb információkat! A téli időszakban való vezetés még nagyobb körültekintést igényel a hosszabb éjszakák, a csúszós, fagyos utak, illetve a sok csapadék miatt. Nagyon fontos, hogy az autónk fel legyen készítve a hideg időjárásra, hogy könnyebben el tudjuk kerülni a balesetveszélyes helyzeteket. Először is nagyon fontos, hogy minden körülmények között kilássunk a szélvédőn át, így az ablaktörlő lapátjait mindenképp ellenőrizni kell. Ha csíkosan töröl, szakadt, kopott, akkor jobb, ha mielőbb sort kerítünk a cserére. A téli ablakmosó folyadék utántöltése is nagyon fontos.

A sima ablakmosó folyadék ugyanis télen megfagyhat, a megnőtt térfogat pedig szétfeszíti a tartályt. Emiatt jobb óvatosnak lenni és időben téli verzióra váltani. A másik nagyon fontos dolog a gumiabroncsok cseréje. Akár ezt is el lehet végezni otthon, viszont meglehetősen körültekintőnek kell lenni. Mielőtt felraknánk a téli gumikat, előtte ellenőrizzük le, hogy megfelelő állapotban vannak-e. Ha rendelkezésre állnak a megfelelő szerszámok, akkor meg tudjuk valósítani a cserét. Lehetőség szerint öt évnél idősebb abroncsokat ne rakjunk fel az autóra, mivel ennyi idő alatt öregedik el az anyag és nem biztosít kellő tapadást. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább jobb a cserét gumiszervizre bízni.