Így tervezzünk a zsaluanyag megválasztásánál

Amíg nem kezdünk bele saját kezűleg egy komolyabb felújításba, netán egy komplett építkezésbe, addig el sem tudjuk képzelni, mekkora jelentősége van még a különféle segédeszközök megválasztásának is. Pedig a sikerhez elengedhetetlen kellő hangsúlyt fektetni erre a kérdésre is.

Komoly dilemmát jelenthet például az is, milyen zsaluanyag használta mellett tegyük le a voksunkat. Ahhoz, hogy a későbbiekben ez a döntésünk ne járjon kellemetlen következményekkel, mindenképpen alapos tervezésre lesz szükség. Ennek első és egyben legfontosabb lépése megvizsgálni azt, milyen elvárásaink vannak a zsaluanyag tulajdonságait illetően. Ezt főképp az határozza meg, pontosan milyen munkálatokhoz fogjuk majd azt alkalmazni. Egy kisebb tároló alapjának elkészítéséhez, vagy épp egy elválasztófal kialakításához például kiválóan alkalmazható a jól bevált fa zsaluanyag is. Ez a megoldás könnyedén hozzáférhető, méretre vágása hétköznapi eszközökkel is könnyedén megvalósítható és nem utolsósorban aránylag olcsó a beszerzése.

Azonban arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a fa anyagának szerkezetéből adódóan hajlamos a vetemedésre. Ennek főképp akkor van nagyobb kockázata, ha komolyabb tömeget kell megtartania, ezért aztán olyan munkálatoknál, ahol ezzel számolni kell, ott másfajta zsaluanyag használata javasolt. Hogy pontosan melyiké, annak eldöntését érdemes specialistára bízni, főképp, ha nem vagyunk kellően tájékozottak a témában. Tudniillik mind az acél, mind pedig az alumínium remek alternatívát jelentenek, ám ezek bekerülési költsége jóval magasabb, így nagyon meg kell fontolni, melyik mellett is határozzunk végül. Nem mindegy milyen szerszámokkal és mekkora segítséggel rendelkezünk, ahogy az is meghatározó, a zsaluanyag a későbbiekben újrafelhasználásra kerül-e majd.