Komposztáló a környezetvédelem jegyében

Manapság rengeteget hallani a környezetvédelemről és a tudatos életmódról. A kis lépések is nagyon sokat számítanak, például, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, újrahasznosítunk, csökkentjük a műanyag termékek vásárlását vagy szövetszatyrot kezdünk használni.

Komposztáló használata nagyon hasznos lehet a mindennapok során. Elképesztő szám, hogy hazánkban egy átlagos család akár háromszáz kilogramm szemetet is előállíthat egy évben, melynek körülbelül harmada komposztálható. Ezzel csökkenthető a hulladék mennyisége, valamint értékes humuszhoz juthatunk, melyért a növényeink is igazán hálásak lesznek. A komposztálás kapcsán nagyon sok lehetőségünk van. Az egyik, ha magunk készítjük el a komposztálót, míg a mások opció, ha készen vásároljuk. Utóbbira online is van lehetőségünk, méghozzá a sunikft.hu webáruház kínálatából. Itt háromféle típus közül tudunk választani. Az Eco-Master verzió elsősorban azért olyan népszerű, mert kis helyet foglal el, így nincs nagy helyigénye. Háromszáz literes űrtartalommal rendelkezik tetején egy nagy töltőnyílással.

Az Eco-King valamivel nagyobb, hatszáz literes és két nagy töltő nyíláson keresztül lehet behelyezni a zöld hulladékot. Az alsó részen pedig egy praktikus nyílás található. A Thermo-King háromféle méretben érhető el, melyek a négyszáz, hatszáz és kilencszáz literes verziók. A szélvédelem ellen ez a típus egy zárható fedéllel is el van látva. Habosított falának köszönhetően nem szökik el a hő, ami felgyorsítja a rothadási folyamatot. Az említett komposztálók mid százszázalékosan újrahasznosított műanyagból készültek. Nagyon könnyen, szerszám nélkül is össze lehet őket szerelni. Arra kell még ügyelni, hogy a részben árnyékos, szélvédett helyre kerüljön a kiválasztott darab.