Milyen módon növelhető a csoportmunka hatékonysága?

Ma már megannyi ágazatban tapasztalható, miszerint kizárólag akkor érhető el a folyamatos fejlődés, ha a munkatársak nem csak egyéni szinten rendelkeznek kiváló kompetenciákkal, de kollektívaként is eredményesen tudnak dolgozni. Ez azonban korántsem olyan egyszerű, mint az esetleg elsőre gondolnánk, ugyanis rengeteg tényezőn múlik a hosszú távú siker.

Szerencsére a csoportmunka hatékonyságának előre lendítéséhez számtalan kiváló eszköz áll a rendelkezésünkre. A legnagyobb dilemmát ugyanakkor rendszerint az okozza, hogy a célkitűzések és az irányelvek meghatározása nem egyértelmű. Ebből pedig az következik, hogy mindenki másképp értékeli a kiosztott feladatot – vagy épp az abban vállalt szerepét -, ami bizony komoly problémákhoz vezethet. A sikeres csoportmunka érdekében tehát minden projekt esetében precízen meg kell határozni a mérföldköveket, illetve az ezekhez kapcsolódó határidőket. Ehhez feltétlenül ajánlott projektmenedzseri eszközök használata, hiszen egy célszoftver segítségével utólag is pontosan visszakövethetők a történések.

A hatékony csoportmunka egyik elengedhetetlen feltétele a nyílt és célratörő kommunikáció. A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy ezzel a legtöbb helyen problémák vannak, lévén a különböző mentalitású emberek eltérően reagálnak, arról nem is szólva, hogy sokan a konfliktusok elkerülésében látják a megoldást. Ez azonban korántsem működőképes szisztéma, főképp nem hosszú távon. A csoportmunka fejlődése érdekében ezért rendszeresen érdemes tréningeket tartani, amennyiben szükséges, akkor külső szakértők bevonásával. Rendkívül célravezetők a különféle csapatépítő események is, ezeknél természetesen úgy kell tervezni, hogy a tevékenység lehetőleg ne legyen összefüggésben a munkával. Vezetőként ugyancsak a mi dolgunk a motiváció, illetve a megfelelő konfliktuskezelés is, hiszen ezek nélkül nem létezik eredményes csoportmunka.