A csoportos, vagy az egyedi bálacsomagoló jelenti az optimális választást?

Miképpen a legtöbb vállalkozás esetében, úgy egy gazdaságnál is elengedhetetlen a megfelelő gépek megléte ahhoz, hogy folyamatos növekedést érhessünk el. Különösképp helytálló ez a megállapítás, amikor állattartás is történik, hiszen itt nem csak a takarmányok szétosztásánál, hanem annak betakarításánál és előkészítésénél is nagy szerepe van ezeknek a masináknak.

Noha nemrégiben kezdett igazán elterjedni, ma már a bálacsomagoló is alapfelszerelésnek számít a kis- és középméretű telepeken. Tudniillik a szálastakarmány beszerzése két módon történhet. Az egyik alternatívát a külső források jelentik, ennek előnye, hogy kevesebb eszközt kell fenntartani és az emberi erőforrásigény is alacsonyabb. Ugyanakkor maga a szálastakarmány így sokkal nagyobb költséget jelent, ez pedig jelentősebb állatállomány mellett hatalmas kiadással jár, méghozzá folyamatosan. Amennyiben magunk termeljük és tároljuk a takarmányt, akkor a betakarítást követően mindenképpen egy bálacsomagoló segítségével kell megoldani az állagmegóvást.

A hermetikus körbezárásnak köszönhetően ugyanis a szenázs megőrzi az optimális nedvességtartalmát, így akár hónapokig is felhasználható marad. Az optimális bálacsomagoló megválasztása ugyanakkor nem mindig zökkenőmentes folyamat. Tudniillik az elérhető választék igen magas, ráadásul több szempontot is figyelembe kell vennünk döntésünk során. Vizsgálni kell a bálacsomagoló meghajtási módját és persze az is kardinális kérdést jelent, magát a bálázást is el kell végeznie a gépnek, vagy a cél kizárólag a védőborítás felhelyezése. Ugyancsak döntő befolyással bír a kapacitásigény. Ennek tükrében szükséges ugyanis meghatározni, miszerint egyedi, vagy csoportos bálacsomagoló mellett tegyük-e le a voksunkat. Ezért aztán nagyon körültekintően járjunk el a beszerzést megelőzően.