Hosszú élettartamot kínál a GRP rács

A különböző kültéri járófelületek kialakítása során számtalan tényezőre kell különös hangsúlyt fektetni. Különösképp igaz ez olyan esetekben, amikor nagy átmenő forgalommal számolhatunk, vagy egyéb okból kifolyólag várható kiemelt igénybevétel.

Ilyenkor a GRP rács használata kiváló alternatívát jelent. A legfőbb előnynek kétségtelenül a könnyű kezelhetősége tekinthető, hiszen a fémmel – vagy akár a betonnal – összehasonlítva egy rendkívül egyszerűen telepíthető, alacsony súllyal rendelkező megoldásnak számít. Ennek köszönhetően a szállítása sem igényel speciális járműveket, illetve az elhelyezésénél is jóval csekélyebb az emberi erőforrásigény. Azt is fontos szem előtt tartani, miszerint a GRP rács villámgyorsan méretre vágható, méghozzá különleges szerszámok nélkül is. Gyakorta felmerülő kérdés a konstrukcióval kapcsolatban, hogy milyen körülmények közt lehet biztonsággal alkalmazni. Ennek megválaszolásához érdemes alaposabban megvizsgálni, pontosan milyen jellemzőkkel bír a GRP rács.

Ami az anyagösszetételt jelenti, változatos megoldások érhetők el a piacon. Az alapot a különféle gyanta típusok jellemzik, ezek más és más erősséggel bírnak. Ennek tükrében a GRP rács kiválasztásánál azt kell elemezni, milyen hőmérsékleti tartományban lesz szükség az ellenállásra, várható-e vegyszerekkel való érintkezés, de természetesen létezik kiváló alternatíva akkor is, ha olyan, magas elvárásokkal rendelkező területen történik a GRP rács alkalmazása, mint amilyen az élelmiszeripar. A konstrukció időtállóságáról az üvegszálas megerősítés gondoskodik, ennek köszönhetően a várható élettartam évtizedekben mérhető. Ezen a folyamatos UV-sugárzás sem változtat, ám esetenként előfordulhat némi fakulás. Ez utóbbi UV stabilizátorok alkalmazásával sikeresen kivédhető.