Egy állattartó sátor karbantartása minimális erőfeszítést igényel

Akár kisebb volumenű, vagy épp ipari méretű állattartásról van szó, a megfelelő eredmények eléréséhez jó néhány szempontra kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Ilyen a takarmányozás kérdése, de kardinális befolyással bír a megfelelő állatorvosi ellátás, a betegségek elleni védelem, illetve az egyedek életterének kialakítása.

Nagyobb állomány esetében ez utóbbi egy állattartó sátor alkalmazásával oldható meg a leghatékonyabban. Noha a hagyományos, téglaépületek is megfelelőek erre a célra, amennyiben új kivitelezésről van szó, akkor az esetek túlnyomó részében sokkal optimálisabb, ha az állattartó sátor mellett tesszük le a voksunkat. Ennek nagyon egyszerű okai vannak. Egyfelől a költségvetést illetően mindenképpen hosszú távra készült üzleti tervvel kell rendelkeznünk. A téglaépületek vonatkozásában azonban amellett, hogy jelentős bekerülési költséggel kell számolnunk, még az időtényező is komoly kockázatokat rejt magában. Ugyanakkor, ha ez még nem is döntő tényező, a későbbiekben is megannyi hátránnyal szembesülhetünk.

Ilyen például a bővíthetőség kérdése is. Szarvasmarhatelepek esetében bármikor felléphet hirtelen plusz kapacitásigény és míg egy állattartó sátor esetében ezt pár nap leforgása alatt könnyedén teljesíthetjük, addig egy hagyományos épület kapcsán ez csak hatalmas nehézségek árán valósítható meg, sokszor még úgy sem. Emellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy bármikor szükségessé válhat a telep elköltöztetése. Az egyszerűen kezelhető, modulokból álló állattartó sátor szétszerelése és elszállítása akár külső segítség nélkül is kivitelezhető, amivel jelentős összegek spórolhatók meg. Végül pedig emellett szól a minimális karbantartásigény is. Tudniillik egy állattartó sátor kapcsán elegendő időnként ellenőrizni a vázszerkezet, illetve a takaróponyva állapotát.