Eredetiségvizsgálat és használt autó

Az eredetiségvizsgálat még abban az esetben is hasznos, ha a kinézett gépjárművet egy közeli ismerőstől vagy megbízható autókereskedőtől szeretnénk megvásárolni. Ezenkívül az sem mindegy, hogy erre a formaságra mikor kerítünk sort.

A használt autó eredetiségvizsgálata kapcsán itt olvashat bővebb információkat! Habár ritkaságszámba megy, de előfordulhat, hogy december 23-án egy ismerős autókereskedőnél veszünk egy használt kisautót, akár mint ajándékot magunknak vagy a családnak, hogy tudjuk mivel szállítani ide-oda a szeretteinket. Ekkor mindent a délután folyamán kell elintézni, vagyis jó nagy kapkodás lehet a vége, de végül is nem kivitelezhetetlen. Csak az eredetiségvizsgálat marad hátra, azonban az ismerős autókereskedővel könnyen megbeszélhetjük, hogy ráér az majd az ünnepek után, addig is használni tudjuk az autót. Könnyen kellemetlen meglepetésben lehet részünk, ha az eredetiségvizsgálat díját kifizetése után kiderül, hogy minden rendben van az autóval csak éppen a kívánt dokumentum nem adható ki, mert a dízelmotor motorszáma olvashatatlan.

Az első reakciónk a pánik lehet, illetve, hogy nekiesünk az autókereskedő ismerősnek, azonban ehelyett célszerű venni egy mély levegőt. Ez nem ritka dolog, mással is előfordult már, így megvan, hogy mit lehet tenni ilyen esetben, habár pár ezer forintot rá kell költenünk a dologra. El kell mennünk a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, ahol valamiképp meggyőződnek a valódi motorszámról, majd a szükséges dokumentumot kiadják, mellyel mehetünk átíratni az autót. Az impulzív vásárlás és a kapkodás semmiképp sem célravezető, különösen nagyobb érték esetén. Emiatt jobb megfontoltnak lenni és mindenre időt hagyni, hogy a későbbiek folyamán ne kelljen kellemetlen meglepetésekkel szembesülnünk.