Ezek a szempontok kulcsfontosságúak a távtartó beszerzésekor

Mielőtt saját kezűleg fognánk bele bizonyos építőipari munkák elvégzésébe, néhány szempontot nagyon alaposan mérlegeljünk, a kellemetlenségek elkerülése érdekében. Ezek közé tartozik többek közt a betonelemek kialakításához használatos eszközök kiválasztásának módszere is.

Tudniillik például egy távtartó óriási segítséget jelenthet, ám ha nem a megfelelő típussal dolgozunk, az a későbbiekben komoly problémákhoz vezethet. Elsőként azt kell megnéznünk, az adott projekt igényel-e egyáltalán ilyen kiegészítőt. Ezt elsősorban a volumen határozza meg, hiszen adott méret fölött a beton stabilitása kérdésessé válik, ilyen vasrudazatokkal történő megerősítésre lesz szükség. A vasbeton ugyanakkor csak úgy lehet kellően időtálló, ha a rudazatok pontosan ott látják el feladatukat, ahol kell. A pozicionálást a legkönnyebben távtartó használatával oldhatjuk meg. Ezek a kiegészítők a helyükön tartják a vasat, egészen a beton megszilárdulásáig. Azonban egyáltalán nem mindegy, pontosan melyik modell mellett is tesszük le a voksunkat.

A legfontosabb tényezőnek kétség kívül a várható igénybevétel – azaz tulajdonképpen a nyomás – tekinthető. Ez minél jelentősebb, annál nagyobb ellenállású távtartó beépítése ajánlott. Ugyancsak mérlegelni kell, fennáll-e bármilyen körülmény, ami speciális eszközök használatát írná elő. Amennyiben például folyamatos a nedvesség jelenléte, akkor kizárólag olyan darabok alkalmazása elfogadott, amelyeknél a korrózió nem jelenthet problémát. Ugyanez a helyzet az extrém magas, vagy épp alacsony hőmérsékletre, a savas közegre, illetve az UV-sugárzásnak való kitettségre. Szerencsére napjainkban a távtartó választékban már minden esetre találhatunk megfelelő megoldást, hiszen a műanyagból készült modellek mellett a rostbeton, illetve az acél is elérhető. Ha nem vagyunk biztosak a döntésünkben, vagy tanácsra lenne szükségünk a beszerzést megelőzően, mindig kérdezzünk meg egy tapasztalt szakértőt.