Ezért tilos a sérült duzzadószalag felhasználása

Akárcsak a legtöbb területen, úgy az építőiparban is döntő befolyással bír a felhasznált alapanyagok minősége és a munkálatokban részt vevők szakértelme. Arra azonban már némiképp kisebb figyelem hárul, hogy legalább ilyen mértékben határozza meg a végeredményt a különféle kiegészítők színvonala. Különösképp problémás lehet például egy hibás segédanyag felhasználása.

Remek példa erre a duzzadószalag, amely esetében a legkisebb sérülés is keresztül húzhatja az alkalmazhatóságot. Tudniillik ezek a szigetelőanyagok roppant érzékenyek a nedvességre – annak ellenére, hogy céljuk épp a munkahézagok közötti szivárgás megelőzése -. Megfelelően applikálva a duzzadószalag az első komolyabb mennyiségű víz hatására megdagad, így letömítve a legapróbb réseket is. Betonelemek kapcsán, legyen szó alapról, vagy falazatokról, netán mélyépítésről, ennek kardinális jelentősége van és nem csak talajvizes területeken. Ugyanis egy komolyabb esőzés is hatalmas károkat okozhat, főképp, ha a csapadékelvezetés nincs kifogástalan módon megoldva.

Szerencsére a duzzadószalag alkalmazásával könnyedén úrrá lehetünk ezen a problémán. A gondot az jelentheti, ha a szigetelőanyag a szállítás, vagy a tárolás során nedvességgel érintkezik. Ekkor ugyanis beindulnak azok a reakciók, amelyeknek csak a beépítés után szabadna. Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy a duzzadószalag csomagolása sérült és emellett párás, vizes környezetben volt, netán még a mérete is megnövekedett, akkor semmiképp se használjuk fel, mert így azt kockáztatjuk, hogy tökéletlen lesz a szigetelés. Mindig fektessünk tehát nagy figyelmet az ellenőrzésre és ha átvételkor mindent rendben találunk, akkor ügyeljünk rá, hogy a duzzadószalag biztonságos helyen legyen elraktározva a felhasználásig. Így eljárva biztosak lehetünk a kifogástalan eredményben.