Kónusz telepítésénél fokozottan ügyeljünk a biztonságra

Sajnálatos módon hazánkban immáron hosszú ideje az építőipar tekinthető a legveszélyesebb ágazatnak. Arányaiban ugyanis itt történik a legnagyobb számban súlyos kimenetellel végződő baleset. A fő gondot pedig épp az jelenti, hogy ezek nagy része aránylag könnyedén megelőzhető lenne.

Tudniillik még az olyan egyszerűbb folyamatoknál, mint amilyen a kónusz telepítése is, rendkívül körültekintő módon kell eljárni. Ennek több szempontól is kardinális jelentősége van. Egyfelől hosszú távon csak akkor érhető el tartós eredmény, ha a vasbetonszerkezetek zsaluzása minden szempontból kifogástalan. Ebbe beletartozik a vízzárás kérdése is, hiszen ha a nedvesség a szerkezetbe jut, annak romboló hatása csak évek múltán válik észrevehetővé. Ekkor azonban már szinte lehetetlen a javítás, amennyiben pedig mégis, akkor az jellemzően csak hatalmas költségek árán oldható meg. A megfelelő kialakítású kónusz használatával az ebből fakadó problémák sikeresen megelőzhetők. Ugyanakkor a folyamat során számtalan paraméterre kell fokozott hangsúlyt fektetnünk.

Egyrészt nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kónusz telepítése általában veszélyes környezetben történik. A magasság, illetve mélység okozta kockázat mellett ott a kiálló vasbeton jelentette rizikó is, ezért aztán minden szükséges óvintézkedést meg kell tennünk, mielőtt munkához látnánk. A különféle törvények, illetve rendeletek pontosan meghatározzák, milyen védőfelszerelés használata kötelező ilyen esetekben, ehhez mindig szigorúan tartsuk magunkat. A kónusz kiválasztásánál is vegyük figyelembe azokat a szabványokat, amelyek meghatározzák, melyik modell alkalmazása ajánlott esetünkben. Ebben a gyártói előírások is nagy segítséget nyújthatnak. Ugyanakkor kétség esetén mindig kérjük profik segítségét, akár a kónusz kiválasztásáról, akár telepítéséről is legyen szó.