Mit kell tudni a kihelyezett munkavédelmi felszerelés kapcsán?

Amikor valamilyen fizikai munkát igénylő szakmát választunk, nagyon sok mindenre oda kell figyelnünk annak érdekében, hogy folyamatosan megbízható teljesítményt tudjunk nyújtani. Ezek közül a legfontosabb az egészségünk megőrzése, ez pedig szigorú elkötelezettséget igényel.

Különösképp igaz ez a kihelyezett munkavédelmi felszerelés, illetve egyéb ilyen eszközök kapcsán. Ezt a kifejezést hallva ugyanis a legtöbben a testet közvetlenül védő kiegészítőkre gondolnak. A sisak, vagy épp a speciális bakancs viselése természetesen kardinális kérdést jelent, ám önmagukban ezek még nem feltétlenül elegendőek. A különösen magas kockázattal járó – jellemzően ipari – területeken emellett elengedhetetlen minden olyan munkavédelmi felszerelés alkalmazása, amivel tovább csökkenthető a súlyos sérülések rizikója. A legrosszabb számokat immáron hosszú évek óta az építőipar adja, tudniillik százalékosan itt történik a legtöbb, maradandó egészségkárosodással járó üzemi baleset. Éppen ezért a kihelyezett munkavédelmi felszerelés használatára és ellenőrzésére nagy hangsúlyt kell fektetni.

Ez lehet egy egyszerű mobil kerítés is, ami figyelmeztető, illetve elhatároló feladatokat lát el, de ugyanilyen például a kiálló betonacélvégek takarásáról gondoskodó kupak, valamint szegélyléc is. Tekintettel arra, miszerint ezekből a kiegészítőkből akár több tucat különféle megoldást is kell használni párhuzamosan, egyáltalán nem mindegy, kinek a felelőssége a munkavédelmi felszerelés beszerzése, kihelyezése és felügyelete. Amennyiben alkalmazottként látjuk el feladatainkat, akkor ezekről nem nekünk, hanem a munkáltatónak feladata gondoskodni, ezt a Munka Törvénykönyve világosan leírja. Természetesen a saját érdekünkben mi is ügyeljünk a helyes használatra és ha hiányosságot tapasztalunk, azonnal jelezzük az illetékes személynek.