Ügyeljünk a védőprofil tanúsítványában szereplő értékekre

Noha a munkahelyi balesetek alig 5 százaléka történik az építőiparban, a tragikus végkimenetellel járó szerencsétlenségek aránya ennek tükrében egészen megdöbbentő. Tudniillik ezek közel harmada ebben az ágazatban esik meg, azaz bátran kijelenthető, miszerint ez a terület rejti magában a legmagasabb kockázatot.

Ezért is elengedhetetlen az olyan megelőző eszközök használata, mint amilyen például a védőprofil is. Noha a magasban történő munkavégzés, a leeső tárgyak, illetve a nehézgépek mind-mind komoly rizikót jelentenek, a legnagyobb problémát mégis az olyan veszélyes pontok adják, mint amilyenek a kiálló betonacélvégek. Ezek az olykor alig észrevehető rudazatok ugyanis rendkívül hegyesek, így elég egy óvatlan mozdulat és máris megtörténik a baj. Ezért aztán a védőprofil, illetve kupak használata minden esetben kötelező, ezt egyébként rendelet is előírja. De ugyanis fontos, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, mire is kell ügyelnünk a beszerzés, illetve az applikálás során.

Az első és legfontosabb, hogy amikor a védőprofil kiválasztása történik, akkor minden esetben törekedjünk a kifogástalan minőségre. Ne felejtsük el, hogy csak a kellően strapabíró munkavédelmi eszközökkel érhető el megfelelő eredmény. Védőprofil esetében épp ezért szenteljünk nagy figyelmet a tanúsítványok meglétére és az abban szereplő adatokra egyaránt. Az acélbetéttel rendelkező változatok esetében alapvető elvárás, hogy a 3 méter magasból történő rázuhanás ellen is elegendő védelmet biztosítsanak. A prémium minőség egyébként hosszú távon is megtérül. Tudniillik egy ilyen védőprofil kapcsán nem kell a gyors avulástól tartanunk. Ráadásul tekintettel arra, hogy ezek a kiegészítők gyorsan eltávolíthatók és újra felszerelhetők másik acélvégekre, a tartósság egyben azt is jelenti, hogy ez a legköltséghatékonyabb alternatíva, amit csak választhatunk.