Az üvegháznál több szempontból is jobb választás a fóliasátor

Ahhoz, hogy kertünkben sikeresen neveljünk különféle zöldségeket, mindössze pár tényezőre kell kiemelt hangsúlyt fektetnünk. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk azt is, miszerint ezek mindegyike kulcsfontosságú a megfelelő eredmények elérésében.

Ma már például aligha oldható meg a palántázás egy fóliasátor használata nélkül. Persze nem mindig volt ez így, hiszen a műanyag térhódítását megelőzően még üvegházakat alkalmaztak. Noha ez a megoldás ma is elérhető, több szempontból sem szerencsés, ha emellett tesszük le a voksunkat. Egyfelől az üvegház bekerülési költsége jóval magasabb annál, mint amit egy azonos méretű fóliasátor esetében tapasztalhatunk. Ez önmagában még nem feltétlenül jelentene problémát, hiszen fix felépítmények esetében kárpótol minket a tartósság. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy komolyabb vihar – főképp jégeső – esetén az üvegház megsérülhet, ha pedig ez töréssel jár, akkor annak a javítása jelentős kiadásokat okozhat. Fóliasátor esetében ettől nem igazán kell tartanunk.

Természetesen ez utóbbinál is rendkívül fontos, hogy milyen helyre állítjuk fel. Feltétlenül úgy kell megválasztani a pozíciót, hogy ott a fóliasátor minél inkább védve legyen az időjárás viszontagságaitól. Ezzel együtt a kellő mennyiségű napfényre is figyelnünk kell. A méret is fontos szempont, hiszen minél nagyobb kiterjedésű megoldásról van szó, annál komolyabb károkat képes okozni benne már az erősebb szél is. Így aztán nem csupán költséghatékonysági szempontból kardinális az optimális méretű fóliasátor megválasztása. Ez a feladat szerencsére nem jelent túl nagy kihívásokat, lévén kizárólag alapos előzetes számításokat igényel. Tervezzük meg az egyes ágyások pontos helyét és gondolkodjunk jó néhány évvel előre. Így garantáltan a megfelelő modell mellett tesszük majd le a voksunkat.