Az összes komponens minősége befolyásolja az építmény időtállóságát

Saját családi házunk nulláról történő felépítése az egyik legnagyobb volumenű vállalkozás lehet életünkben, így gondos előkészületet és folyamatos figyelmet igények, egészen a kivitelezés utolsó pillanatáig. Ez a feladat egész embert kíván, hiszen nem csak a szakemberek felügyeletét kell ellátnunk, hanem a tervezést is, méghozzá minden részletre odafigyelve.

Ennek lényeges részét képezi minden egyes komponens kiválasztása is. Noha sok esetben ezt egy külön specialista végzi, általában optimálisabb, ha mi magunk is pontosan tisztában vagyunk azzal, az egyes alapanyagoknál milyen szempontokat kell figyelembe venni a beszerzést megelőzően. Tudniillik a gyakorlatban szinte az összes komponens komoly hatással van az ingatlan későbbi állapotára és időtállóságára. A legtöbbször a megrendelő már csak azoknál a kiegészítőknél vesz részt aktívan a kiválasztás folyamatában, amelyek funkcionálisak. Természetesen a szaniterek, vagy épp a nyílászárók is nagyon sokat nyomnak a latban az összképet illetően, ám a strapabíróság a biztos alapnál kezdődik.

Így aztán már a felhasznált tartószerkezet, betonpanelek, illetve téglák vonatkozásában is szerencsés, ha aktívan részt veszünk a procedúrában. Ugyanez a helyzet az összes homlokzati komponens esetében is. A különböző fa-, fém- és kőburkolatok ugyanis nem csak esztétikai szerepet töltenek be, de megvédik az ingatlant a külső behatásoktól, az időjárás viszontagságaitól és természetesen aktív szigetelőként is működnek. Ugyancsak nagy hangsúlyt kell fektetni a ház csövezésére, legyen szó a fűtésrendszerről, vagy épp vízvezetékekről. Az ehhez szükséges minden egyes komponens úgy kerüljön megválasztásra, hogy az időtállóságot tartjuk szem előtt. Tudniillik az utólagos javításhoz bontani kell, ami hatalmas bosszúságokkal jár.