Mekkora az optimális méretű esővízgyűjtő?

A csapadék tudatos felhalmozásával rengeteg energiát és felesleges kiadást megspórolhatunk, hiszen az úgynevezett szürkevíz különféle célokra is alkalmazható. Kiválóan alkalmas locsolásra, autómosásra, de akár házon belül is használhatjuk, például a WC leöblítésére, illetve a mosógépre kötve. Ahhoz azonban, hogy hosszú távon is elégedettek lehessünk, a rendszer kiépítésekor nagyon körültekintő módon kell eljárnunk.

Tudniillik az esővízgyűjtő kiválasztása alapjaiban határozza meg a későbbi felhasználhatóságot. Ezért aztán alapos tervezésre van szükség, melynek első lépése a szükséges méret és elhelyezés meghatározása. Az esővízgyűjtő megoldások két nagy csoportját különböztetjük meg, léteznek felszíni, valamint föld alá telepíthető megoldások. Mindkét alternatívának megvannak a maga előnyei, illetve hátulütői. Hogy biztosan az optimális darab mellett tegyük le a voksunkat, kulcsfontosságú figyelembe venni a fogyasztásunkat. Ettől függ ugyanis a kapacitásigény, tudniillik teljesen eltérő módon kell tervezni 1-2, vagy épp 10 köbméteres rendszerek vonatkozásában.

Amennyiben csak kisebb területet szeretnénk időnként locsolni, akkor a felszínen felállítható, csatornához csatlakoztatott esővízgyűjtő is ideális lehet. Ezek telepítése roppant egyszerű és villámgyorsan megoldható. Mindössze egy kellő tartást biztosító aljzatra, illetve a megfelelő szűrőberendezésre lesz szükségünk. Tartsuk szem előtt, hogy még egy kisebb tartály is aránylag nagy helyet foglal, ezért feltétlenül át kell gondolnunk, nem lesz-e útban. Egy föld alatti esővízgyűjtő kapcsán ilyen problémáktól nem kell tartanunk. A tartós kialakításnak és a nagy kapacitásnak köszönhetően ezeknél a konstrukcióknál ajánlott egy teljes hálózati rendszer kiépítése, hiszen ez a beruházás gyorsan megtérül majd.