Mikor szükséges a szerves trágyaszórók használata?

A földművelés és a mezőgazdaság hatalmas változásokon ment át az elmúlt évtizedekben, hiszen egyre nagyobb hozam elérésére van szükség, ez pedig azzal jár, hogy a termőtalaj tápanyagtartalmát folyamatosan pótolni kell. Erre a célra ma már a műtrágyát alkalmazzák a leggyakrabban, hiszen a makro- valamint a mikroelem összetevőket sokkal egyszerűbb így behatárolni.

Állati eredetű alapanyagok esetében ráadásul elengedhetetlen a szerves trágyaszórók használata is. Tudniillik ez utóbbi kapcsán gyors állagromlással kell kalkulálnunk, így a terítést is rövid idő alatt el kell végezni, ami csak speciális gépek segítségével valósítható meg. Különösen kapásnövények vonatkozásában van nagy jelentősége a szerves trágyaszórók alkalmazásának, méghozzá a tavaszi időszakban. Mivel ezek a gépek – hasonlóan a mezőgazdaságban használt masinák nagy részéhez – igen magas bekerülési költséggel rendelkeznek, nagyon körültekintő módon kell eljárnunk a beszerzés során. A szerves trágyaszórók ugyanis többféle kivitelben is elérhetők, ezek közül pedig az igényeink alapján kell választanunk.

Amennyiben kizárólag erre az egyetlen célra használnánk a konstrukciót, akkor nem lehet nehéz dolgunk, hiszen a fix felépítmény tökéletesen megfelelő erre a feladatra. Ugyanakkor sok esetben kardinális jelentősége van annak, hogy a szerves trágyaszórók több munkafolyamatra is bevethető legyen, lévén ezzel jelentősen növelhető a költséghatékonysága. Ha gyakori igény mutatkozik a silószállításra, akkor a láncos szerves trágyaszórók közül érdemes kiválasztani a legoptimálisabb darabot. Ez ugyanis a hátfal cseréjét és némi magasítást követően kiválóan használható erre a célra. A letolós modellek még sokoldalúbbak, tudniillik azok gyakorlatilag bármilyen termény átrakására, valamint szállítására bevethetők.